Anti-decubitus

Als u lang in bed ligt kan doorliggen ontstaan wat ook bekend is decubitus. Om dit te voorkomen hebben wij een aantal anti-decubitus producten in ons assortiment. Denk hierbij aan hiel-, elleboog en voetbeschermers.

Categorie 1: niet-wegdrukbare roodheid bij een intacte huid Intacte huid met niet-wegdrukbare roodheid van een gelokaliseerd gebied ter hoogte van een botuitsteeksel. Er kan sprake zijn van een verkleuring van de huid, warmte, oedeem, verharding en pijn. Een donker gekleurde huid toont mogelijk geen zichtbare verkleuring. Verdere beschrijving: het gebied kan pijnlijk, stijf, zacht, warmer of kouder zijn in vergelijking met aangrenzend weefsel. Categorie I kan moeilijk te ontdekken zijn bij personen met een donker gekleurde huid. Dit kan betekenen dat dit personen zijn ‘die risico lopen’.

Categorie II: verlies van een gedeelte van de huidlaag of blaar Gedeeltelijk verlies van een laag van de lederhuid (dermis) waardoor een oppervlakkige open wond zichtbaar wordt met een rood, roze wondbodem, zonder wondbeslag. Kan er ook uitzien als een intacte of open/gescheurde, met vocht gevulde of een met serum en bloed gevulde blaar. Verdere beschrijving: Ziet er uit als een glimmende of droge oppervlakkige wond zonder wondbeslag of kneuzing* . Deze categorie moet niet gebruikt worden om huidscheuren, kleefpleisterletsel, incontinentie gerelateerde dermatitis (‘Incontinence Associated Dermatitis’ of IAD), maceratie of schaafwonden te beschrijven.

Categorie III: verlies van een volledige huidlaag (vet zichtbaar) Verlies van de volledige huidlaag. Subcutaan vet kan zichtbaar zijn, maar bot, pezen en spieren liggen niet bloot. Wondbeslag kan aanwezig zijn. Ondermijning of tunnelvorming kunnen aanwezig zijn. Verdere beschrijving: de diepte van de categorie III decubitus varieert per anatomische locatie. De neusbrug, het oor, het achterhoofd en de enkel hebben geen subcutaan (vet)weefsel en categorie III decubitus kan daarom oppervlakkig zijn. Daar tegenover staat dat gebieden met een grote hoeveelheid vet extreem diepe categorie III decubitus kunnen ontwikkelen. Bot en pezen zijn niet zichtbaar of direct voelbaar.

Categorie IV: verlies van een volledige weefsellaag (spier/bot zichtbaar Verlies van een volledige weefsellaag met blootliggend bot, pezen of spieren. Een vervloeid wondbeslag of necrotische korst kan aanwezig zijn. Meestal is er sprake van ondermijning of tunnelvorming. Verder beschrijving: de diepte van de categorie IV decubitus varieert per anatomische locatie. De neusbrug, het oor, het achterhoofd en enkel hebben geen subcutaan (vet)weefsel en deze decubitus kan oppervlakkig zijn. Categorie IV decubitus kan zich uitbreiden in de spieren en/of ondersteunende structuren (bijv.fascia, pezen of gewrichtskapsel) waardoor gemakkelijk osteomyelitis of osteïtis ontstaat. Blootliggend bot/spierweefsel is zichtbaar en direct voelbaar.

Foto-tabel  Lijst 

1

Foto-tabel  Lijst 

1
Kunt u het product dat u zoekt niet vinden in de categorie Anti-decubitus? Wellicht wilt u eens kijken bij de hoofdcategorie Kussens. Indien u vragen hebt, kunt u ons uiteraard ook mailen of u kunt ons bellen op 0318-690471. Ook kunt u het contactformulier invullen op deze pagina. Bent u benieuwd naar onze openingstijden? Klik dan hier.