Scootmobiel accu opladen informatie

<h1>Hoe laad ik mijn scootmobiel accu's op de juiste manier op?</h1>


Accu informatie

Wij krijgen altijd veel vragen over scootmobiel accu's. Er zijn veel verhalen over hoe u accu's moet gebruiken, maar hoe moet het nu echt? Wij hebben hier een overzicht hoe u de accu's volgens onze leveranciers het beste kunt gebruiken en hoe u de levensduur van de accu's kunt optimaliseren.

Hoe moet ik mijn accu's gebruiken?
Belangrijk is om te weten dat accu's erg afhankelijk zijn van hoe ze worden gebruikt. Dit bepaald uiteindelijk de levensduur van de accu's. Belangrijk is om ze volgens de richtlijnen te behandelen. Dit houdt in dat u ze regelmatig moet gebruiken en regelmatig moet laden. Hieronder vindt u diverse tips voor het gebruik van uw accu's. U vindt hier uitleg over laadtijd, ladingen, types, temperatuur etc.

Het monteren van nieuwe accu’s
Bij het monteren van nieuwe of gebruikte accu’s moet u altijd op een aantal kleine punten letten. In 99% van de gevallen zitten uw accu’s gemonteerd onder uw stoel. Door het demonteren van de stoel en daarna de accubak, deze zit vaak met klittenband, kunt u eenvoudig bij uw accu’s. Demonteer de oude accu’s en let goed op bij het monteren van de nieuwe accu’s dat u de plus (vaak rood) op de plus gemonteerd en uiteraard de min (meestal zwart) op de min gemonteerd.  Daarna controleert u of de scootmobiel functioneert en plaatst u de accubak en stoel weer terug op de scootmobiel.

Wat te doen als u nieuwe accu’s heeft gemonteerd?
Na het monteren van nieuwe accu’s adviseren wij om deze eerst een keer goed te laden. Dit houdt in dat u deze eerst 12 uur moet laden. 

Wanneer moet ik mijn accu's laden?
Het beste is accu's laden als ze leeg gereden zijn. U gaat bijvoorbeeld vandaag 10km rijden en morgen 20km, waarna uw accu's leeg zijn. Dit is het juiste moment om ze laden. Als uw accu's leeg zijn adviseren wij om de de accu's bij terugkomst weer aan de lader te leggen. Zet uw scootmobiel dan niet dagen weg zonder de accu's weer te op te laden. Als uw accu's na 2 weken niet leeg gereden zijn, dan adviseren wij u toch om de accu's te laden.
Zijn uw accu's half leeg en u heeft de volgende dag de complete capaciteit nodig? Dan moet u de accu's gewoon laden. Dit gaat wel ten koste van de levensduur, maar u moet er ook uit kunnen als u dat wil.

Hoe lang moet ik mijn accu's laden?
Wij adviseren altijd een laad cycles van minimaal 12uur en maximaal 72uur. Als u de accu's in de avond aan de lader zet heeft u de volgende dag weer volle accu's die goed zijn opgeladen. Te kort laden en onvolledig laden is niet goed voor de accu's en kan de levensduur verkorten. 

Mijn acculader geeft aan de de accu vol is?
Acculader hebben vaak een indicatie lampje op de lader zitten. Deze is rood als u gaat laden en wordt groen als de accu's vol zijn. Wij adviseren om dit lampje nooit aan te houden, maar altijd een tijdsduur te handhaven bij het laden van accu's. Acculaders laden nog steeds ook al is het lampje groen. Zie de vraag hierboven voor meer informatie over de tijdsduur. 

Hoe vaak moet ik mijn accu's laden?
Wij adviseren bij normaal en regelmatig gebruik van de scootmobiel de accu's maximaal 1x per dag en minimaal 1x in de 2 weken te laden. De tijd van de laadcycles is minimaal 12 uur, zoals hierboven beschreven.
In de winter maanden komt het regelmatig voor dat de scootmobiel niet wordt gebruikt. Het beste kunt u dan de scootmobiel accu's op de volgende manier laden:
- Bij niet gebruik en de scootmobiel staat in koude omstandigheden geparkeerd: 1x in de 2 weken, 48 uur laden.
- Bij niet gebruik en de scootmobiel staat in kamer temperatuur geparkeerd: 1x in de 3 weken, 48 uur laden.

Houdt u er rekening mee dat wanneer accu's te lang niet worden geladen, ze hierdoor kapot kunnen gaan. U kunt de accu's ook continu aan de acculader zetten, maar hierdoor wordt de levensduur van de accu's korter. De reden hiervoor is dat een accu een bepaald aan ladingen kan verdragen voor capaciteit verlies. Door accu's continu te laden, gebruikt u vele malen meer laadcycles dan wanneer u het hierboven beschreven aantal ladingen hanteert.

Conclusie hoe vaak: te vaak is niet goed, maar te weinig ook niet. Het beste kunt u hier een balans in vinden. Houdt u er rekening mee dat als u langer dan 6 weken niet laadt, u de kans loopt dat de accu's kapot gaan.

Hoelang gaan accu's mee?
Dit is compleet afhankelijk van het gebruik van de accu's. Bij goed gebruik kunnen MK AGM accu's ongeveer 3 tot 4 jaar mee. MK GEL accu's ongeveer 4 tot 6 jaar jaar. Invloeden die de levensduur kunnen verkorten zijn temperatuur, laadtijd, ladingen, acculader etc. Belangrijk is om altijd de juiste acculader te gebruiken. Bij voorkeur degene die wordt geleverd bij de scootmobiel.  LET OP: de levensduur is zeer afhankelijk van het gebruik! De opgegeven levensduur is een indicatie.

AGM accu of GEL accu?
De scootmobiel accu's worden geleverd in 2 soorten, namelijk een AGM versie en een GEL versie. Beide zijn droge accu's die kunnen worden gebruikt in o.a. scootmobielen. Het verschil tussen deze 2 varianten is de kwaliteit. De GEL versie maakt gebruik van een ander soort techniek, waardoor de zuurwaarde in de accu lager is. Hierdoor kan de GEL meer ladingen hebben over de complete levensduur. Op de langere termijn zijn de GEL accu's voordeliger. Voor de actieradius maakt het niet uit of u GEL of AGM kiest. Hiervoor moet u letten op het Ah dat de accu levert. Hoe hoger het Ah hoe verder u in principe komt. Hieronder staat een klein overzicht dat kan helpen bij uw keuze. Let altijd goed op of de accu's ook in uw scootmobiel passen en of uw huidige acculader nog kan worden gebruikt voor de nieuwe accu's.

Indicaties voor de actieradius aan de hand van het Ah:
- 0Ah t/m 8Ah = niet te gebruiken in scootmobielen
- 10Ah t/m 22Ah = 12km t/m 24km actieradius (opvouwbare scootmobielen)
- 23Ah t/m 40Ah = 24 t/m 30km actieradius (grote scootmobielen)
- 41Ah t/m 75Ah = 30 t/m 50km actieradius (grote scootmobielen)
- 76Ah t/m 100Ah = 50 t/m 70km actieradius (grote scootmobielen)

LET OP: Actieradius is zeer afhankelijk van diverse omstandigheden zoals snelheid, weerstand, type scootmobiel etc. Aan de hierboven vermelde gegevens kunnen geen rechten worden ontleend.

Moet ik de accu's in de winter binnen halen?
U kunt in de winter de accu's naar binnen halen, maar u moet de accu's wel blijven laden. De reden hiervoor is dat elke accu een zelfontlading heeft ook al wordt deze niet gebruikt. De zelfontlading is afhankelijk van temperatuur. Accu's willen het niet te warm, maar ook niet te koud hebben. Het beste voor de accu's in kamertemperatuur. Houdt u er rekening mee dat u losse accu's niet kunt laden met uw huidige lader tenzij u hiervoor een hulpstuk gebruikt. Deze hebben wij ook in ons assortiment. Kijk hiervoor bij de afdeling Scootmobiel accu's / Overige.

Heeft u vragen met betrekking tot accu's? Dan kunt u ons natuurlijk ook altijd bellen op 0318-690471 of via