Veelgestelde vragen

Veelgestelde vragen


Vragen over uw traplift?

Wilt u nog meer weten? Het is uiteraard mogelijk dat u nog met een of enkele vragen zit. Het is dan goed om te weten dat u altijd contact met ons op kunt nemen. Onze medewerkers staan u graag persoonlijk te woord. Bovendien kunt u ons altijd een e-mail sturen.

Als klant zit u met veel vragen met betrekking tot een traplift. Er zijn echter vragen die men vaker stelt dan andere. Deze vragen hebben wij voor u op een rij gezet, zodat u er mogelijk ook iets aan hebt. Bovendien kunt u kijken in onze begrippenlijst.

 

Begrippenlijst


Binnenbocht van de trap

De binnenbocht van de trap is de kant van de trap waar de traptreden smaller worden. Doordat de traplift aan de smalle kant van de traptreden geïnstalleerd wordt, blijft er meer effectieve loopruimte over aan de brede kant van de traptreden. In de binnenbocht gaat de traplift steiler omhoog dan in de buitenbocht. Speciaal voor de binnenbocht van de trap hebben wij de Freelift Rembrandt.

 

Buitenbocht van de trap

De buitenbocht van de trap is de kant van de trap waar de traptreden breder zijn. Door de traplift aan deze kant van de trap te installeren, gaat de traplift minder steil omhoog dan wanneer de traplift aan de binnenzijde wordt geïnstalleerd. Speciaal voor de buitenbocht van de trap hebben wij de Freelift Van Gogh.

 

Curve traplift

Een curve traplift bestaat uit een stoel die zijwaarts voortbeweegt op een rail met een of meerdere bochten. Deze traplift is geschikt voor trappen met een bocht.

 

ISO

International Organization for Standardization. Het ISO ontwikkelt en bewaakt standaarden op onder andere het gebied milieu en kwaliteit. Indien een organisatie voldoet aan de normen van het ISO kan het internationaal laten zien dat het product aan strenge internationale kwaliteitseisen voldoet of aan eisen op het gebied van milieu.

 

PGB

Persoonsgebonden Budget. Dit is een geldbedrag waarmee iemand die zorg, begeleiding of hulp nodig heeft en daarvoor in aanmerking komt, deze kan inkopen. Patiënten kunnen zelf kiezen en zelf beslissen waaraan het geld besteed wordt. Men kan dus met het PGB de eigen zorg in eigen hand nemen.

 

Rechte traplift

Een rechte traplift bestaat uit een stoel die zijwaarts voortbeweegt op een rechte rail. In de rail zitten geen bochten. Deze traplift is geschikt voor uw trap die in een rechte beweging omhoog gaat.

 

Spilzijde trap

De spilzijde van de trap is de kant waar de traptreden smaller worden. Dit is gelijk aan de binnenbocht van de trap.

 

Spiltrap

Dit is een trap waarbij de traptreden vast zitten aan een centrale spil of as. Onze traplift voor de spiltrap is de Freelift Rembrandt.

 

Stoeltjeslift

Stoeltjeslift is een synoniem voor traplift.

 

Traplift met bocht

De naam zegt het al, deze traplift is geschikt voor trappen met een of meerdere bochten.

 

Wenteltrap

Een trap die in een ronding omhoog gaat en minimaal een halve cirkel beslaat. Deze trap heeft geen spil maar een open ruimte. Onze traplift voor de wenteltrap is de Freelift Vermeer.

 

WMO

Wet Maatschappelijke Ondersteuning. Deze Nederlandse wet is op 1 januari 2007 ingevoerd. De wet verplicht de gemeente om burgers keuze te bieden uit hulp in natura of een persoonsgebonden budget, waarmee de zorg of hulp zelf ingekocht kan worden.

 

Waar wilt u meer over weten?


Een traplift

 • En de installatie
 • En bouwtechnische aanpassingen
 • In de praktijk
 • En de werking
 • En uw veiligheid
 • Proberen
 • En de kosten
 • En de garantie
 •  

  Traplift installatie


  Is een traplift altijd mogelijk?

  Een traplift is vrijwel altijd mogelijk. Er zijn uiteraard uitzonderingssituaties maar in 95% van de gevallen kunnen wij een lift plaatsen.

   

  Past een traplift wel op mijn trap?

  Elke trap is in principe stevig genoeg voor een traplift. Wel is het belangrijk dat er een trapliftadviseur langskomt die ter plaatse de trap kan beoordelen. Op deze manier kan hij u goed informeren over de mogelijkheden en wordt uw lift helemaal naar uw wensen op maat gemaakt.

   

  Hoe wordt de rail bevestigd?

  De liftrail wordt door middel van steunen op de trap gemonteerd. De steunen worden gemonteerd met schroeven.

   

  Wat wordt de afstand tussen mijn muur en de rail van mijn traplift?

  De standaard afstand van de muur tot aan de voorzijde van de rail is 17cm voor een Van Gogh traplift. Uiteraard kan de afstand groter worden bij de keuze voor een andere traplift. Onze adviseurs kunnen dit tijdens het bezoek aan u bekijken en adviseren.

   

  Hangt de liftrail aan de wand of staat deze op de treden?

  Alle trapliften worden op de trap gemonteerd. De muur blijft in vrijwel alle gevallen vrij.

   

  Kan een traplift ook aan de korte (binnen-) of spilzijde van de trap geplaatst worden?

  Een traplift kan ook aan de binnenzijde van de trap gemonteerd worden. De Freelift Rembrandt is speciaal ontwikkeld is om aan de binnenzijde van de trap gemonteerd te worden. De Freelift Vermeer, speciaal voor meerdere etages, kan ook aan de binnenzijde van de trap gemonteerd worden.

   

  Hoe snel kan ik een traplift in huis hebben? Wat is de levertijd?

  Een traplift wordt speciaal voor uw trap op maat gemaakt. Onze standaard levertijd voor een traplift over één verdieping bedraagt drie weken maar soms kunnen wij al sneller leveren. Indien het een spoed levering is, kunnen wij binnen een week leveren.

   

  Blijft de trapleuning zitten?

  Handicare streeft er altijd naar om de trapleuning te laten zitten. In sommige gevallen kan het noodzakelijk zijn dat de leuning wordt verwijderd. Zo nodig kunnen we voor de overige trapgebruikers een leuning of spilbeugel terugplaatsen aan de andere zijde van de trap.

   

  Hoeveel tijd neemt het plaatsen van de traplift in beslag?

  Het plaatsen inclusief een gebruiksinstructie duurt ongeveer vier uur.

   

  Hoe weet ik wanneer de traplift geplaatst gaat worden?

  U ontvangt hierover van ons een brief met informatie over de datum van plaatsing en de levering van de materialen.

   

  Is een traplift makkelijk te demonteren?

  Een aanwezige lift kunnen we in ongeveer 1 uur demonteren.

   

  Neemt Handicare de traplift retour als ik hem niet meer nodig heb?

  U koopt uw traplift natuurlijk met de intentie hier jarenlang plezier van te hebben. Soms verandert er echter iets in uw persoonlijke situatie waardoor uw lift niet langer nodig is. Wanneer u besluit te verhuizen bijvoorbeeld.

  Wanneer u uw lift niet meer nodig heeft, kunt u ervoor kiezen de lift door ons te laten demonteren. Onder bepaalde voorwaarden kunt u voor uw oude traplift een door ons vastgesteld bedrag retour krijgen. Wij komen de traplift demonteren en zorgen ervoor dat de onderdelen die we niet kunnen hergebruiken, zoals de rail, gerecycled worden. Herbruikbare onderdelen, zoals de stoel, worden gereviseerd zodat we deze voor hergebruik kunnen inzetten.

   

  Bouwtechnische aanpassingen t.b.v. een traplift


  Ik heb beneden vloerverwarming, wordt er geboord in de vloer?

  Bij vloerverwarming of vloeren waar we niet in mogen boren, proberen we de steunen altijd op de trap te plaatsen en verlijmen we aan de onderkant. U kunt dit aangeven aan de adviseur.

   

  Ik weet niet of onze muur geschikt is voor een traplift. Is daar een oplossing voor?

  In tegenstelling tot wat veel mensen denken, wordt een traplift niet aan de muur gemonteerd maar direct op de traptreden zelf. Uw muur blijft dus intact. De steunen voor de rail worden op de trap bevestigd waardoor uw traplift alleen op de trap steunt. Hierdoor is de montage snel en eenvoudig en wordt uw trap schoon opgeleverd.

   

  De wanden zijn van zwak materiaal (bijvoorbeeld gips), kan dit wel?

  Alle liften worden op de traptreden gemonteerd. De muur blijft in vrijwel alle gevallen vrij.

   

  Zal ik de wanden schilderen voor of na montage van de lift?

  Mocht u de wanden willen schilderen dan raden wij u aan dit vooraf te doen. U heeft dan namelijk meer ruimte om te schilderen. Houdt u er echter wel rekening mee dat er gaten in de muur kunnen achterblijven wanneer de trapleuning verwijderd wordt. U kunt de muur ook goed achteraf schilderen omdat de traplift op de traptreden wordt geïnstalleerd.

   

  Worden de wanden bij de installatie beschadigd?

  De traplift wordt op de traptreden gemonteerd, dus de muren zullen in principe onbeschadigd blijven. Bij het eventueel verwijderen van een trapleuning kunnen er mogelijk wel gaten over blijven.

   

  De traplift wordt op de traptreden gemonteerd, dus de muren zullen in principe onbeschadigd blijven. Bij het eventueel verwijderen van een trapleuning kunnen er mogelijk wel gaten over blijven.

  Onze trapliften worden aangesloten op de standaard aanwezige stopcontacten en verbruiken zeer weinig stroom. Mocht er geen stopcontact aanwezig of beschikbaar zijn binnen redelijke afstand van de lift dan kunnen wij de aanleg door een gecertificeerd installateur laten verzorgen.

   

  Kan de deur boven- of onderaan de trap blijven?

  Er wordt te allen tijde gekozen voor een railuitloop waarbij zo min mogelijk moet worden aangepast en alles bij het oude blijft. In verband met de veiligheid van de gebruiker en de overige trapgebruikers kan het soms noodzakelijk zijn om situaties aan te passen. Dit zal de adviseur met u bespreken.

   

  Kan de vloerbedekking blijven liggen?

  De traplift wordt op de vloerbedekking geplaatst en deze kan dus zonder problemen blijven liggen. Mocht u nieuwe vloerbedekking overwegen, dan is het verstandig om deze voor montage te laten aanbrengen.

   

  Moet er verbouwd worden als ik een traplift laat plaatsen?

  De traplift kunnen wij in bijna alle gevallen plaatsen zonder verbouwing. Soms moet er een kleine aanpassing gedaan worden. Dit kan het geval zijn wanneer er een vensterbank of radiator in de weg zit.

   

  De traplift in de praktijk


  Past een traplift wel in mijn interieur?

  Een traplift van Handicare Trapliften is geheel naar eigen wens en behoeften aan te passen. U kunt zelf bijvoorbeeld het type stoel, maar ook het lifttype bepalen. Van de meeste trapliften binnen ons portfolio zijn de kleur van de rail en de kleur van de stoel te kiezen. Zo past uw lift altijd mooi in uw interieur!

   

  Moet ik opnieuw verven of behangen als mijn traplift is geïnstalleerd?

  Een traplift wordt op de traptreden geplaatst. De bekleding van uw trap kan dan gewoon blijven zitten. Soms kan het raadzaam zijn om de trapleuning te verwijderen, dan zal misschien een gedeelte van de muur opnieuw geverfd moeten worden.

   

  Kan er nog wel gebruik gemaakt worden van de trap als ik een traplift heb?

  Ook als u een traplift heeft, kan er nog steeds gebruik gemaakt worden van de trap. Onze adviseur meet uw lift zo in, dat deze zo min mogelijk ruimte inneemt op de trap. Bovendien zijn onze trapliften voorzien van een compact en ruimtebesparend ontwerp. De railbuis wordt altijd zo dicht mogelijk tegen de muur aangeplaatst waardoor de trap zeer goed beloopbaar blijft voor andere trapgebruikers. Zo zijn bijvoorbeeld de zitting, voetenplank en armleuningen van al onze stoelliften opklapbaar.

   

  Hoe lang gaat een traplift mee?

  Afhankelijk van de gebruiksintensiteit gaat een traplift ongeveer 10 tot 15 jaar mee.

   

  Is de stoel inklapbaar?

  Al onze stoelen zijn inklapbaar. Hierdoor blijft er meer ruimte over als de lift niet gebruikt wordt.

   

  Wat is het maximale gewicht dat de lift aan kan?

  Onze trapliften hebben standaard een minimaal draagvermogen van 125 kg. Enkele trapliften kunnen meer gewicht dragen. Daarnaast is het vermogen van een aantal trapliften ook uit te breiden. Het maximale gewicht dat de Minivator 1000 kan dragen is 160 kg. Onze diverse stoeltypes houden rekening met uw verschillende wensen waardoor u altijd de optimale stoel kunt uitkiezen. Zo is het bij sommige modellen bijvoorbeeld mogelijk de armleuningen te verstellen waardoor u meer zitcomfort ervaart.

   

  Hoe lang is de levertijd?

  De levertijd is afhankelijk van het type lift en is al mogelijk vanaf 1 à 2 weken na inmeting.

   

  Hoeveel stroom verbruikt een traplift?

  Het stroomverbruik van een traplift is gemiddeld € 7,- op jaarbasis. Ter vergelijking, een plasma tv verbruikt 8 keer zoveel stroom per jaar!

   

  Werking van de traplift


  Helpt iemand mij met het gebruiken van de traplift, zodat ik weet hoe het werkt?

  Na de installatie krijgt u een uitgebreide gebruiksinstructie.

   

  Als de traplift niet goed werkt, wie moet ik dan bellen?

  Handicare heeft een eigen 24-uurs servicedienst. Op werkdagen tussen 08.00 en 17.00 uur krijgt u een servicemedewerker aan de telefoon. Buiten deze uren wordt u direct doorverbonden met de dienstdoende monteur in uw regio.

   

  Hoe werkt een traplift?

  Een traplift bestaat uit een stoel die langs een rail verplaatst wordt. Al onze trapliften werken op (zwak-)stroom. Bovendien is de lift voorzien van accu’s zodat de traplift ook werkt wanneer er stroomuitval is. Ook tijdens een stroomuitval kunt u er dus veilig gebruik van maken.

   

  Hoe lang duurt de rit?

  Hoe lang de rit naar boven of beneden duurt is volledig afhankelijk van de lengte van uw trap. Vanwege uw veiligheid gaat de traplift met een verantwoorde snelheid naar boven of beneden. De wettelijk voorgeschreven maximale snelheid is 0,15 meter per seconde.

   

  Kan ik een traplift zelf bedienen?

  Op onze trapliften zit een joystick (hendel) waarmee u de lift heel eenvoudig kunt bedienen. Ook worden onze trapliften standaard geleverd met een handzender. Met deze zender kan de lift naar boven of naar beneden gestuurd worden. Handig als er bijvoorbeeld twee personen zijn die gebruik maken van de lift.

   

  Vragen rond de veiligheid van de traplift


  Is een traplift wel veilig?

  De producten van Handicare voldoen aan strenge veiligheidsnormen. Onze trapliften zijn uitgerust met verschillende veiligheidsmaatregelen zoals een veiligheidsgordel en ingebouwde veiligheidssensoren. Naast de standaard veiligheidsmaatregelen kunt u kiezen voor aanvullende veiligheidsmaatregelen op uw traplift. Op deze manier zorgt Handicare Trapliften voor uw veiligheid op de traplift!

   

  De standaard veiligheidsmaatregelen zijn:

  • - De rail van de traplift is zo ontworpen en afgewerkt, dat uw kleding er niet tussen raakt.
  • - De voetenplank en beschermkappen van de motorunit zijn voorzien van klemdetectie, hierdoor kan er niets tussen de lift en de trap klem komen te zitten.
  • - Iedere stoel is voorzien van een veiligheidsgordel, zodat u onderweg niet van de lift kunt vallen.
  • - De stoel stopt automatisch als er een belemmering op de rail of trap ligt.
  • - Elke stoel is voorzien van een sleutel zodat u ongewenst gebruik van de stoeltraplift kunt voorkomen.
  • - Elke stoel kan gedraaid worden voor voldoende ruimte bij het op- en afstappen.
  • - De traplift werkt op twee accu's, zodat u bij stroomuitval uw rit kunt vervolgen en zelfs daarna nog meerdere ritten kunt maken.

   

  Is een traplift wel veilig als mijn kinderen of kleinkinderen op bezoek komen?

  Onze trapliften zijn standaard uitgerust met een sleutelvergrendeling. Als u uw traplift niet gebruikt, kunt u de lift op slot zetten waardoor anderen er geen gebruik van kunnen maken. Op deze manier voorkomt u ongewenst gebruik. Graag willen wij u er ook op wijzen dat Handicare Trapliften de enige op de markt is waarbij de scherpe tandheugel op de rail al is afgeschermd door een stalen strip. Bovendien is deze tandheugel, in tegenstelling tot bijna alle andere fabrikanten, aan de onder- in plaats van aan de bovenkant van de rail geplaatst. Vooral voor kinderen is dit erg belangrijk omdat zij de rail in de praktijk vaak als trapleuning gebruiken. De tandheugel is volledig afgedekt waardoor niemand met zijn vingers en/ of kleding vast kan komen te zitten.

   

  Wat gebeurt er als de stroom uitvalt?

  Onze trapliften zijn voorzien van accu’s. Deze accu’s zorgen ervoor dat u ook wanneer de stroom uitvalt, gemiddeld nog tien keer gebruik kunt blijven maken van uw lift.

   

  Hoe is het onderhoud van de traplift geregeld?

  Hoewel wij zoveel mogelijk onderhoudsvrije materialen in de traplift hebben verwerkt, adviseren wij de traplift tenminste eens per jaar door ons te laten onderhouden. Hiervoor heeft u de keuze uit verschillende typen onderhoudscontracten. Onze trapliftadviseur vertelt u graag meer over de contracten die wij aanbieden.

   

  Een traplift proberen


  Bieden jullie de mogelijkheid om een traplift uit te proberen?

  Het is mogelijk onze trapliften uit te proberen. Dit kan bij ons in de showroom en, indien mogelijk, kunt u dit in sommige gevallen bij iemand thuis. Zo kunt u zelf ervaren hoe een lift werkt maar ook ervaringen van andere klanten horen! Bovendien is het de ideale gelegenheid om de trapliften met elkaar te vergelijken en te beoordelen welke het meest voor u geschikt is. U kunt met ons contact opnemen om een afspraak te maken en wij regelen het voor u! Indien nodig, regelen wij ook het vervoer voor u.

   

   

  Kosten rondom een traplift


  Wat kost een traplift advies?

   

  Onze trapliftadviseur komt u geheel vrijblijvend informeren over de mogelijkheden van een traplift. Kosten worden hier niet voor gerekend. Ook de offerte die de adviseur voor u opstelt is geheel vrijblijvend. U kunt er dan nog even rustig over nadenken en het er eventueel met anderen in uw omgeving over hebben.

   

  Hoe kan ik een traplift betalen?

  Er zijn verschillende manieren om uw traplift te betalen. U kunt de traplift zelf betalen, u kunt gebruik maken van subsidie of u kunt de traplift financieren bij ons. Indien u hier meer over wilt weten, neem dan contact met ons op.

   

  Kan ik een traplift vergoeding krijgen?

  In sommige gevallen kunt u gebruik maken van een traplift vergoeding. Kosten worden zo gedrukt en de traplift wordt op die manier soms net iets beter betaalbaar. Een traplift vergoeding dient u zelf aan te vragen bij uw gemeente. De vergoeding die de Nederlandse overheid verstrekt valt onder de Wet Maatschappelijk Ondersteuning (WMO) of het Persoonsgebonden Budget (PGB). Bezoek onze pagina over de WMO of de pagina over het PGB als u meer wilt weten over een traplift vergoeding.

   

  Garantie regelingen omtrent de traplift


  Hoe staat het met de garantie van de traplift?

   

  Handicare biedt haar klanten uitstekende garantie. Op uw nieuwe lift van Handicare heeft u standaard 2 jaar garantie (niet op de accu’s of batterijen). Als u dit wenst kunt u de garantie en service nog verder uitbreiden met een servicecontract.

   

  Als ik een probleem heb met de traplift kan er dan snel een monteur langskomen?

  De trapliften van Handicare voldoen aan strenge kwaliteits- en veiligheidsnormen. Toch kan het onverhoopt gebeuren dat u een keer een monteur nodig heeft. Wanneer u een monteur nodig heeft, kunt u dag en nacht bellen met het servicenummer van Handicare Trapliften: 072 576 88 80. U wordt dan altijd door een monteur geholpen.

   

  Veelgestelde vragen

  Contact Informatie

  * Verplichte velden